Ett kollage med Hesa Fredrik megafon och en mobil som fått sms
Kommuner skickar SMS med störningsmeddelanden till sina invånare. Foto: Daniel Zdolsek/TT och Jessica Gow/TT

Vanligare med varnings-SMS från kommuner och myndigheter

Det är skillnad på varningstjänsten som SOS Alarm och kommunerna använder
5:12 min

Allt fler kommuner ansluter sig nu till tjänster för att kunna skicka ut SMS med störningsmeddelande till sina invånare. Samtidigt har SOS Alarm börjat att skicka ut varnings-SMS vid större händelser.

I Umeå och Vindeln har de kommunala bolagen med ansvar för dricksvattnet börjat använda sig av denna typ av tjänst, och i Malå har man nyligen anslutit sig. Detta samtidigt som en lagändring i sommar uppmärksammats för att SOS Alarm nu har rätt att skicka ut varnings-SMS.

Den ledande leverantören av SMS-varningstjänster är det norska företaget UMS. Där är Harald Lindbäck säljchef, och han förklarar vad som är skillnaden mellan varningar som kommuner skickar och varningar från SOS Alarm.

– Det vanligaste vi säljer till kommunerna är adressbaserad varning. Då får alla personer som bor i kommunen, och som är över 16 år och har en registrerad mobiltelefon, en varning. Sedan har vi systemet som SOS Alarm i Sverige använder. Deras system är lokationsbaserat, och det upptäcker vilka mobilnummer som är inom ett område och skickar en varning till dem, säger Harald Lindbäck.

I Västerbotten använder Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB (Vakin) den första typen av varnings-SMS. De använder sig i huvudsak av tjänsten vid planerade vattenavstängningar.

– Då hör vi ofta av oss två dygn i förväg och informerar om att vattenleveransen kommer att vara avbruten, och man uppmanas att tappa upp nödvändigt vatten. Det kan också finnas information om placering av vattentank för dricksvatten, säger Andrea Arvidsson som har ansvar för SMS-utskicken från Vakin.

Under fjolåret skickade Vakin ut 178 sändningar totalt. Antal mottagare av SMS var 24 461 personer. I huvudsak har reaktionerna varit positiva från folk som fått information via varnings-SMS, berättar Andrea Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".