Surströmmingsfiléer.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Barn och unga kvinnor varnas för surströmming

Emma Halldin Ankarberg på Livsmedelsverket om risker med surströmming
3:10 min

Inför surströmmingssäsongen höjer Livsmedelsverket ett varningens finger för att äta för mycket. Det gäller framför allt barn och unga kvinnor.

Äter du surströmming?

Strömmingarna kan innehålla höga halter av dioxin och PCB som är svårt för kroppen att bryta ner. 

– Det är framför allt barn och unga kvinnor som inte ska äta mer än 2-3 gånger per år, säger Emma Halldin Ankarberg som är toxikolog på Livsmedelsverket. 

Anledningen är att gifterna lagras i kroppsfettet och att unga kvinnor sedan för över dem till sina eventuella barn.

– Små barn och foster är de som är känsligast för gifternas effekter och det är de vi vill skydda, säger Emma Halldin Ankarberg. 

När det gäller män och äldre kvinnor rekommenderas att inte äta den feta fisken från Östersjön och Bottenviken mer än en gång i veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".