Lokalhistorien Marcus Österström.
Lokalhistorien Marcus Österström. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio

Därför äter vi surströmming

Markus berättar om surströmmingens historia
6:35 min

Under torsdagens är det säsongspremiär för den fermenterade delikatessen som delar den svenska befolkningen i två läger.

Idag är en dag som vissa bävar för och som vissa längtat till. Vi pratar förstås om surströmmingspremiären. Den här dagen är startskottet för just konsumtion och förtäring av en maträtt som många är minst sagt har delade meningar om.

– Surströmming är inte något som är svenskt till en början. Det handlar om en konserveringsmetod som användes redan under romartiden under antiken, säger lokalhistorien Marcus Österström.

Varför tilltalar den här maträtten oss?

– Man vet inte hur det kommer sig. Det är en gammal bevaringsmetod, vissa hävdar att det var ett misstag att man använde för lite salt i jäsningsprocessen, men det stämmer inte. Det är en kontrollerad process, säger han. 

Hör mer om surströmmingens historia i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".