Tullpoliser visiterar lastbilar.
1 av 2
Foto: Anders Wiklund / TT.
Carina Ahnfeldt, Regionchef Nord Svenska åkeriföretag Svenska Åkeriföretag
2 av 2
Carina Ahnfeldt, Regionchef Nord på Svenska åkeriföretag. Foto: Fredrik Töyrä / Sveriges radio

Fler insatser mot illegal frakt

Poliskommissarien: Nu är det kristallklart vad som är vad
3:24 min

Nu har det blivit lättare för polisen att kontrollera utländska lastbilar.

Om polisen misstänker att utländska lastbilar utför olagliga transporter inom Sveriges gränser, ett så kallat cabotagebrott, kan de nu kontrolleras enklare än tidigare med hjälp av nya regelverk.

Cabotage innebär att utländska transportföretag i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.

Däremot har många transporter av det slaget varit olagliga, något som åkeribranschen länge protesterat mot. Anledningen till protesterna är att man betraktat villkoren som orättvisa när lastbilar från utländska åkerier som en följd av andra arbetsvillkor har kunnat göra transporter inom Sveriges gränser till lägre kostnader än svenska åkerier.

Carina Ahnfeldt är regionchef på branschorganisationen Svenska Åkeriföretag och hon ser positivt på att reglerna kring cabotage har skärpts till.

– Förhoppningen är ju att vi ska städa bort den oschyssta trafiken, säger hon.

Poliskommissarie Erling Andersson på polisens utvecklingscentrum Mitt menar att det just nu utvecklas internutbildningar om cabotage:

– Vi har ju tillsammans med vår kompetensutvecklingssektion tagit fram ett utvecklingspaket för att sprida den här kunskapen internt inom polismyndigheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".