Fyren på Bjuröklubb en mulen dag.
1 av 2
Fyren på Bjuröklubb. Foto: AnnaLena Forsberg/Sveriges radio
Tommy Lundmark
2 av 2
Författaren och populärhistorikern Tommy Lundmark kommer dela med sig av berättelser om Bjuröklubb på fyrens dag. Foto: Fredrik Töyrä / Sveriges radio

I skenet av fyrens dag

Fyrmästaren: Det är något speciellt med fyrar
3:05 min

Idag, söndag, firas fyrens dag på Bjuröklubb med kaffe och historieberättande.

Fyrens dag är en dag som kanske firas lite extra på Café fyr i Bjuröklubb som ligger i Skellefteå kommun. Där kommer bland annat författaren och populärhistorikern Tommy Lundmark dela med sig av berättelser från Bjuröklubbs dramatiska historia.

Den pensionerade fyrmästaren Erland Larsson från Bjurön brukar vara flitig med att närvara vid Bjuröklubb på fyrens dag, men det här året är han på annan ort. 

Larsson har en särskild relation till fyrar eftersom att han jobbat med dem i större delen av sitt vuxna liv. Han ser på avvecklingen av landets fyrar som en naturlig del av att sjönavigeringen blir allt mer tekniskt avancerad, men han tycker även att det fortfarande finns fördelar med fyren än idag.

– Det bör ju finnas en backup, för det är ju fort att det händer någonting, säger han. 

Författaren och populärhistorikern Tommy Lundmark har också en speciell relation till fyren, särskilt den på Bjuröklubb där han har tillbringat mycket tid.

– Det sätter fantasin i spel helt enkelt, det är ett bra ställe att vara kreativ på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".