Mikke Ejrevi Enhetschef Stads och Campusbiblioteket Foto Åza Meijer
1 av 2
Mikke Ejrevi är bibliotekschef i Skellefteå. Foto: Åza Meijer/Sveriges Radio
Bokhylla Foto Åza Meijer
2 av 2
Bibliotekarier är lika stressade som sjuksköterskor. Foto: Åza Meijer/Sveriges Radio

Bibliotekarier är lika stressade som sjuksköterskor

Mikke Ejrevi, bibliotekschef: Biblioteket står inför stora utmaningar
2:26 min

Samarbeten och balans är viktiga ingredienser för att bibliotekarierna ska klara sitt arbete.

En större arbetsbörda och ökad stress ställer högre krav på bibliotekarierna, som många gånger fungerar som samhällsguider. Det säger bibliotekschefen i Skellefteå, Mikke Ejrevi.

En studie från Linköpings universitet visar att det är lika stressigt att arbeta på bibliotek som att jobba som sjuksköterska. Det har lett till diskussioner bland bibliotekarier om vad som faktiskt ingår i arbetsuppgifterna och vad de innebär.

– Nu när man ser på biblioteket så står det ju inför stora utmaningar, när klyftorna i samhället har ökat enormt på senare år. Och där är ju biblioteket den sista offentliga miljön där man faktiskt har tillträde. Det är inget krav på konsumtion, och inget inträde och så vidare, utan man är välkommen oavsett vem man är och vad man har för uppgift. Man behöver bara komma dit och vara. Det är klart att det gör att arbetstrycket ökar, säger Mikke Ejrevi, bibliotekschef i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".