Lasse Holm, projektledare på TYA.
Lasse Holm, projektledare på TYA. Foto: Foto: Ryno Quantz.
Sverige

Brist på lastbilsförare

Lasse Holm: Det beror på högkonjunkturen, internethandeln och för få utbildningsplatser
1:06 min

Det är brist på lastbilsförare. Och extra stor är bristen i Västerbotten och Norrbotten, enligt en undersökning.

Trots att fler än 6000 förare anställts i hela landet det senaste året behövs ytterligare 3450 det kommande halvåret.

Det spår Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA).

– Det är en historiskt stor efterfrågan. Många företag och deras kunder har haft en besvärlig sommar med för få förare, säger Lasse Holm som är projektledare på TYA.

I en undersökning som TYA beställt tillfrågades 2008 företag under våren. Drygt hälften, 1131, svarade. Undersökningen visar att fyra av tio (41 procent) företag behöver anställa lastbilsförare. Totalt 3400 personer.

I Norr och Västerbotten säger ännu fler av de som svarat, 56 procent, att de behöver anställa. Hälften av företagen i hela landet hade rekryterat under senaste året. Totalt 6000 personer.

Hälften av de företag som svarade hade någon gång under senaste året problem med att rekrytera lastbilsförare. De vanligaste problemen var rätt yrkesutbildning och rätt yrkeserfarenhet.

TYA jobbar nu för att fler ska söka gymnasiets transportutbildningar och för fler utbildningsplatser både på gymnasiet och på vuxenutbildningar.

En tredjedel av de nyanställda hade mindre än ett års erfarenhet och bland de nyanställda var en av tio en kvinna.

Men varför är det brist på lastbilsförare?

– Vi har högkonjunktur i landet och internethandeln ökar ju väldigt mycket och det gör att det kommer att krävas flera förare. Det utbildas också för få, säger Lasse Holm, som är projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".