Ett bildkollage Sofia Ekholm blev vittne till den misstänkta terrroratacken i Barcelona i går och poliser i Barcelona
Sofia Ekholm blev vittne till den misstänkta terrroratacken i Barcelona i går. Foto: Privat och Pau Barrena/TT

Sofia Ekholm var på plats i Barcelona

Sofia Ekholm: När jag sprang där i gränderna, då hade man dödsångest
5:34 min

Igår drabbade terrorn Barcelona. Sofia Ekholm från Umeå var i en butik i centrala Barcelona när dådet skedde.

Läs mer: Terrorattacken i Spanien: Det här vet vi

Läs mer: Fjärde gripen för attackerna i Spanien

Läs mer: Flera dödliga bilattacker i Europa senaste året

Sofia Ekholm och hennes dotter Ebba var på ett shoppingområde i de gotiska kvarteren – cirka 50-100 meter väster om Las Ramblas där attacken inträffade.

Kan man förstå att det faktiskt händer?

– Både ja och nej, faktiskt så känner jag alltid obehag på sådana stora öppna torg, och det är för att man läst om sådana attacker. Vi gick inte speciellt mycket efter Las Ramblas, eftersom det är så jättemycket folk där, berättar hon.

Sofia Ekholm stod i en kö och skulle precis betala när hon lade märke till att det var flera säkerhetsvakter som stod och samtalade bredvid, och en butikschef stod och pratade i telefonen. När hon såg att det kom fler och fler säkerhetsvakter började hon ana att något inte stod rätt till.

– Min första tanke var att det var en butiksstöld, men jag tyckte att det var för många säkerhetsvakter, och de såg så bistra ut. Jag tänkte "det är någonting". När det kom en massa människor rusandes in i butiken då tänkte jag med en gång "nu är det en terrorist med en kulspruta som ska meja ner". Då öppnade vi bakdörren och sprang ut. Där träffade vi en kvinna som kommit från andra hållet och som hade sett allt, berättar hon.

Då utbröt ju vild panik igen, men då var alla butiker stängda.

Några av säkerhetsvakterna kunde sedan också bekräfta att det var ett fordon som kört in i en folkmassa och att massa människor förmodligen dött. Hon berättar att när det hänt var alla butiker jättesnabba att stänga igen och dra ner plåtjalusierna.

– Många tänkte ju att det var säkert efter att det hänt, och butikerna öppnade upp och släppte ut människor, säger hon.

De bestämde sig för att de skulle försöka ta sig hem till hotellet, men hotellet låg på andra sidan Las Ramblas så de hade problem att ta sig dit, eftersom Las Ramblas var avstängd.

Då kom nästa attack, och en massa springande människor. 

– Då utbröt ju vild panik igen, men då var alla butiker stängda. Det var helt galet. Men då öppnade många butiker upp igen och släppte in oss. Det var ganska kaotiskt, berättar hon.

Efter cirka 30 minuter hade tillslut lyckats ta sig tillbaka till hotellet, och var i säkerhet igen.

Vad tänkte du då när du gick där och visste att det här hänt?

– Då var jag inte lika rädd, men när jag sprang där i gränderna, då hade man dödsångest, berättar hon.

Hade du kontakt med din man som satt på hotellet?

– Jag fick tag på honom från butiken där vi hade skydd, och han visste ju ingenting. Han var på hotellet och solade och badade, han trodde mig nästan inte först. Han blev väldigt förvånad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".