Två anonyma personer sitter på varsin stol i ett mörklagt rum
Yannick Kercoff ordförande för Psykologförbundet i Västerbotten tycker också att det bör finnas fler psykologer. Foto: Cleis Nordfjell/TT

Psykologförbundet: Det behövs fler psykologer

Yannick Kercoff: Psykologerna har störst kompetens när det gäller psykologisk behandling
1:52 min

Yannick Kercoff, ordförande för Psykologförbundet i Västerbotten, tycker att det bör finnas fler psykologer, och betonar att de inte kan ersättas av annan personal.

Under morgonen har vi berättar om Casandra Tiseus som efterfrågar en psykolog i Storuman. Efter att ha blivit mamma till ett barn med svårt handikapp, har Casandra Tiseus ett stort behov av psykologhjälp. Men det saknas en fast psykolog i Storuman, och för Casandra innebär det att hon inte kan få den hjälp hon behöver.

När det gäller psykologiskt behandling är det psykologer med sin utbildning som har störst kompetens till att utföra den, hävdar Yannick Kercoff.

– När vi pratar om den specifika samtalsbehandlingen så kanske den behöver bedrivas i första hand av psykologer, säger Yannick Kercoff.

En socionom är utbildad för att finnas där för stöd och samtal. Men psykologen finns där för att behandla, menar Yannick Kercoff.

– Psykologen har betydligt mer utbildning gällande just bedömning, utredning och i förlängningen behandling av psykisk ohälsa, säger han.

Man försöker att rekrytera psykologer, men det finns en brist på dem.

För en som har psykisk ohälsa kan det vara svårt bara att ta sig till en vårdgivande instans. Att då behöva åka längre sträckor är enligt Yannick Kercoff därför inte en bra idé.

– För att täcka in hela inlandet skulle det inte vara orimligt att ha fler psykologer utplacerade på hälsocentraler och på psykiatriska mottagningar. Både i Vilhelmina, Storuman och Lycksele, säger han.

Att det ser ut som idag beror inte bara på att landstinget drar ner, menar Yannick Kercoff. Problem med rekrytering spelar också en stor roll.

– Rekrytering till exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin i Lycksele har varit väldigt problematisk därför att man får inga sökande. Man försöker att rekrytera psykologer, men det finns en brist på dem, säger Yannick Kercoff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".