Havsvatten består till stor del av väte.
Havet är en enorm vätekälla som kan komma till användning i framtiden. Foto: Anna Burén/SR
Umeå universitet

Nytt material kan med el producera vätgas

Jyri-Pekka Mikkola: Intressant ur miljösynpunkt
1:18 min

Ett internationellt forskarteam har kommit på ett billigare sätt att utvinna väte ur vatten än vad som funnits tidigare. Forskningen har letts från Umeå universitet.

Den kemiska formeln för vatten H2O känner de flesta till. H står för väte och O för syre. Båda ämnena behövs i samhället, men att utvinna dem ur vatten har hittills varit alldeles för dyrt.

Nu har dock ett internationellt forskarteam, lett från Umeå, kommit på ett billigare sätt.

Efter fem år presenterar forskarna ett material, som när man leder ström genom det kan dela upp havsvatten i sina beståndsdelar. Med den här metoden skulle världens vätgasbehov kunna produceras på ett förnybart sätt.

Jyri-Pekka Mikkola som är professor vid kemiska institutionen vid Umeå universitet berättar att metoden publicerats och att det nu är fritt fram att att vidareutveckla det de skapat i labbet.

Eftersom materialet som fungerar som katalysator i processen görs av vanliga och relativt billiga beståndsdelar skulle det kunna konkurrera med nuvarande vätgasutvinning från naturgas.

Jyri-Pekka Mikkola leker med tanken att en ubåt skulle kunna drivas av det omgivande vattnet i framtiden. Vätgasen till motorerna, och syret för att besättningen ska kunna andas, hämtas direkt från havet så ombord på båten behövs inget bränsle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".