Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan-Olov Carlsson.
Jan-Olov Carlsson. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Umeå

Polisanmäler AB Bostadens vd och styrelseordförande

Jan-Olov Carlsson: Enda sättet att få svaret – gjorde de rätt eller gjorde de fel?
1:07 min

Jan-Olov Carlsson, (V) polisanmäler AB Bostadens vd och styrelseordförande för brott mot aktiebolagslagen.

Polisanmälan gäller försäljningen av 1600 av kommunala AB Bostadens lägenheter på Carlshem och Marienhem i Umeå i juni i år till privata Heimstaden Bostad Portal AB.

Jan-Olov Carlsson vill veta om man verkligen följde aktiebolagslagen när beslutet togs hos AB Bostaden.

I sin polisanmälan skriver Jan-Olov Carlsson: För att hemlighålla en politisk känslig fastighetsaffär har VD och styrelseordförande förberett affären utan att det förankrats eller beslutats i AB Bostadens styrelse.

Vd:n och styrelseordföranden har enligt polisanmälan uppsåtligen, eller av oaktsamhet, underlåtit att ge samtliga i AB Bostadens styrelse tillfredsställande underlag när man bildade nya dotter- och dotterdotterbolag, överförde de 1600 lägenheterna till de nya bolagen, och sedan skrev på ett aktieöverlåtelseavtal med Heimstaden Bostad Portal AB.

Anmälan om bildandet av nya dotter- och dotterdotterbolag var redan gjord till bolagsverket och aktieöverlåtelseavtalet redan påskrivet före det extra styrelsemötet som hölls 12 juni i år för att fatta dessa beslut, skriver Jan-Olov Carlsson i sin polisanmälan.

– Det finns två dimensioner, politik och juridik. Jag har en annan åsikt om privatiseringarna, men jag får acceptera utfallet av majoritetens beslut. Men juridiken i det hela är att alla politiska beslut måste följa lagarna, säger Jan-Olov Carlsson.

Han fortsätter:

– Jag tycker inte att det är roligt att polisanmäla två personer, utan det är det enda sättet att få svaret – gjorde de rätt eller gjorde de fel? Det tycker jag att man har rätt att få veta i en så viktig fråga som att sälja ut stora delar av allmännyttan, säger Jan-Olov Carlsson.

Vad är det exakt du vill veta om de gjorde rätt eller fel?

– Om en styrelseordförande och en vd för ett kommunalt bolag är skyldiga att informera och ge tillräckligt med förberedelsematerial för samtliga i styrelsen när man ska ta viktiga principiella beslut. Jag tycker inte att det har skett och då tycker jag man måste gå till botten med just den frågan, säger Jan-Olov Carlsson.

I ett följebrev till de två han polisanmäler förklarar han att det handlar om hur aktiebolagslagen ska tolkas och tillämpas.

Att inte ge alla i Bostadens styrelse samma förutsättningar att fatta beslut uttrycker en disrespekt för uppdraget som ledamot i ett kommunalt bolag, skriver Jan-Olov Carlsson i brevet.

Nu vill han ha en oberoende prövning, låta de som har bättre kompetens avgöra vad som är rätt och fel.

Jan-Olov Carlsson anser att Bostadens styrelse reducerades till statister som i efterhand bara hade att godkänna ordförande och vd:s beslut och agerande, skriver han i polisanmälan.

Det brott han hänvisar till är brott mot aktiebolagslagens 8 kapitel 21§ andra stycket. Det kapitlet handlar om styrelsens beslutförhet. "Beslut får inte fattas i ett ärende, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har fått ett tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet."

Om man uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 8 kap.  21 § andra stycket så är straffet böter eller fängelse i ett år.

Umeå kommun har hela tiden hävdat allt allt gått rätt till i denna affär.

Bostaden-affären är överklagad till Förvaltningsrätten av totalt 13 personer i sju olika överklaganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".