En bild på Kronofogdens skyltfönster
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Nu vill fler länsbor bli skuldfria

Fler västerbottningar ansöker om skuldsaneringar, det visar siffror från Kronofogden. Nya regler har gjort det lättare att göra en ansökan.

Under första halvåret av 2016 ansökte 113 personer om skuldsanering i Västerbotten. Första halvåret i år var antalet ansökningar 212 stycken. Det är en ökning med 88 procent. I hela landet var motsvarande ökning 111 procent.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är glädjande att fler överskuldsatta nu får den chansen, säger Fredrik Abrahamsson, teamchef på Kronofogden.

Skälet till ökningen beror enligt Kronofogden på en ny lagstiftning från i november förra året som gör det lättare att ansöka om skuldsanering. Bland annat efterfrågas nu färre uppgifter vid ansökan, och ansökningen går även att göra via webben.

Den stora tillströmningen har däremot inneburit längre väntetider hos Kronofogden.

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att så snabbt som möjligt pröva alla ansökningar. Bland annat har vi förändrat våra arbetssätt och ökat antalet handläggare. Tyvärr har det inte varit tillräckligt och våra kunder får nu vänta allt längre på sina beslut, säger Fredrik Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".