Halva huset har brutits loss
Arkivbild från ett jordskred vid Tvärån, Kittelfjäll. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio

Mer nederbörd ökar risken för jordskred

Eva Jirner, SGU: I och med att det blir mer nederbörd kan det bli mer ras och skred
0:54 min

Ökad nederbörd och ökade risker för till exempel jordskred gör att Lycksele och Storumans kommuner behöver se över hur anpassningen till klimatförändringarna ser ut.

Under en klimatanpassningsdag i Hemavan igår, med bland andra SMHI och Sveriges geologiska undersökning (SGU), fördes samtal om markförhållandena i fjällvärlden.

SMHI:s scenario pekar på att det blir ökade mängder av nederbörd i framtiden. I fjällen är det redan ganska mycket nederbörd, och där finns även många branta sluttningar där skred kan uppstå.

– I och med att det blir mer nederbörd och mer snösmältning så kan det påverka så att det blir mer ras och skred, säger Eva Jirner från SGU som deltog i mötet.

I finkorniga jordarter, som kan ta in mycket vatten, kan det ske skred. Runtom i Hemavan är det dock ganska stabilt, men det finns inslag av silt där, som är en finkornig jordart, berättar Eva Jirner. Om det blir erosion som går långt ner i dalgångarna kan det också påverka infrastruktur.

– Om man dessutom tar bort vegetationen ökar risken för skred eftersom den binder materialet mycket bättre, berättar Eva Jirner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".