Säisä Antti
Säisä Antti Foto: Karl-Johan Vannmoun/SR

Fler väljer att reparera cykeln

Cykelreparatör: 10-20 procents ökning
0:53 min

En rundringning till cykelverkstäder i länet visar att allt fler cyklister väljer reparation istället för skroten.

Vid årsskiftet infördes nya momsregler på reparationer av hushållsnära tjänster. Cykelreparationer är en av tjänsterna som gick från 25 procents moms till 12 procent.

Det ser cykelreparatören Säisä Antti som en förklaring till att fler väljer att laga sin cykel istället för att slänga den.

– Det är en 10-20 procents ökning i år skulle jag vilja påstå, säger Antti, men poängterar att det är svårt att veta säkert innan året är slut.

Han menar att det inte egentligen handlar om pengarna, utan istället har sänkningen av momsen blivit en ögonöppnare för folk att det faktiskt går bra att laga sin trasiga cykel.

– Vi märke att folk vaknade upp när det gäller reparation. Det är 20-30 kronor på arbetskostnaden det handlar om och det är inte jättestora pengar, men för en del har det ändå varit en morot, säger han.

Både verkstäder i Umeå och Skellefteå har märkt av att fler vill lämna in cykeln till lagning. Alla är inte säkra på det är just den sänkta momsens förtjänst.

Men varken cykelverkstäder i Burträsk eller i Vindeln har märkt av någon uppgång.

– Jag skulle inte säga att det blivit någon direkt anstormning på grund av den (momsen) utan vi ligger ganska lika jämfört med tidigare år, säger Mats Olofsson som har sin verkstad i Vindeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".