Eva Landin + Maria infälld
Eva Landin, Maria infälld. Foto: Agneta Johansson och Filippa Armstrong/Sverige Radio.

Så gick det för Maria i Blåsmark

Eva Landin: Tänk att en så pass trasig familj kan bli hel igen. Det känns varmt och gott
1:17 min

2014 skulle Maria i Blåsmark som då var två år gammal utvisas med sin familj till Armenien, trots att mamman var apatisk.

Familjen flydde från Armenien och kom till Byske med en son på åtta månader. Mamman var gravid med Maria.

Men när familjen fick avslag på sin asylansökan blev mamman så småningom helt apatisk. Hon födde Maria som omhändertogs av en fosterfamilj i Blåsmark utanför Piteå när flickan bara var några dagar gammal.

När Maria var två år, 2014, skulle hela familjen utvisas tillsammans.

Det blev en folkstorm kring fallet och media följde varje steg. Det hölls manifestationer, debatt i riksdagen, och biskopen engagerade sig för att familjen skulle få stanna.

Vi har träffat Eva Landin som då bodde i Byske och var den första som träffade familjen när de kom till Byske. Hon har haft fortsatt kontakt med familjen.

– Så småningom fick de ett tillfälligt uppehållstånd. Men det fanns inte bostäder i Byske så de flyttade till Karlstad, berättar Eva Landin.

– Mamman började komma ur sin apati och Maria har knutit an till sin biologiska mamma på ett fantastiskt sätt. Mamman är frisk och jobbar. Pappan har fått jobb. Barnen går i skola och förskola och de är en helt normal familj, säger Eva Landin.

Familjen har inte fått permanent uppehållstillstånd utan är inne i en ny asylansökan.

– Barnen är väletablerade med kompisar och skola. Det känns jättebra. Tänk att en så pass trasig familj kan bli hel igen. Det känns varmt och gott. Det är så bra om folk får veta att det kan faktiskt gå bra, säger Eva Landin.

Enligt fosterpappan i Blåsmark avböjer Marias familj i nuläget att medverka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".