Bildmontage med kommunpolitiker till vänster Andreas Westerberg (L) och till höger Lorents Burman (S).
Andreas Westerberg (L) och Lorents Burman (S). Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio Montage: SR.

Ironisk motion fick avslag

Andreas Westerberg (L): En straffskatt på norrlänningar
2:40 min

Liberalernas gruppledare i Skellefteå lämnade in motionen som han själv inte ville att kommunen skulle anta.

Stopp för kommunanställdas flygresor i Skellefteå, så löd en del av den motion som lades i samband med regeringens förslag om ökad flygskatt i våras. I veckan beslutade kommunstyrelsen att avslå motionen vilket gladde Andreas Westerberg (L).

– Jag är glad att kommunstyrelsen inte kom att bifalla den och sen har jag föreslagit att kommunfullmäktige ska anta ett uttalande där vi kritiserar flygskatten, för den är ju en straffskatt på norrlänningar, säger Andreas Westerberg (L).

Det var i mitten av mars som Andreas Westerberg lämnade in motionen som nu har behandlats av kommunen. Han tycker inte att han gjort sig skyldig till att orsaka onödiga kostnader för kommunen.

– Vad en motion kostar, ja det är inte mycket, det är inte många kronor, tror Andreas Westerberg (L).

Ordförande i kommunstyrelsen är Lorents Burman, socialdemokrat, han vill inte riktigt kommentera att kommunen behandlat en motion, men konstaterar att det inta hade varit möjligt att anta motionen.

– Den är orimlig i sitt grundförslag som faktiskt utgick från att vi kommunanställda inte ska annat än åka bil till och från Stockholm och det blir nog väldigt svårt, möjligtvis tåg, förklarar Lorents Burman (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".