Torbjörn Jonsson
Torbjörn Jonsson Foto: Madeleine Harrati/SR

Villanäs förbereder för stugsista

Torbjörn Jonsson: Vi ska åka båtkonvoj på älven
6:17 min

Många småstugor står samlade i Villanäs utanför Umeå, och för Torbjörn Jonsson som är föreståndare börjar sommaren vara slut.

Stugsista, eller lyskväll som kvällen också kallas, är en relativt ny tradition i Sverige. Den firas sista helgen i augusti – främst i Norrland och Mälardalen som ett mysigt sätt att ta farväl av sommaren.

Torbjörn Jonsson som är föreståndare vid Villanäs stugområde, börjar arbetet inför hösten att lida mot sitt slut. 

– Det finns alltid jobb på det här området, vi har haft en okej sommar med några fasta boende, men det byggs och bytts, säger han. 

Torbjörn bor själv vid stugområdet. Även om många lämnar stugorna vid infarten till Villanäs så bor han kvar vid vattnet året om. 

– 2008 byggde vi första stugan och idag är det drygt 45 stugor på området, berättar han.

Glädjen är att åka och se hur otroligt vackert det är.

Stugsista är ett fenomen som kommer från Finland där det handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren. Samtidigt passade man på och åt upp all mat man hade kvar.

– Förra helgen hade vi städdag med surströmming, det mesta är gjort nu. Det som återstår är att vi ska åka båtkonvoj på älven, säger han. 

Deltagarna smyckar ut båtarna med lyktor. Den finaste båten vinner pris.

– Glädjen är att åka och se hur otroligt vackert det är, säger Torbjörn Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".