En foto på hur det ska se ut inuti Skellefteås nya kulturhus.
1 av 4
Till hösten planeras bygget av Skellefteås nya kulturhus starta, till en beräknad kostnad på 600 miljoner kronor. Foto: White View
Lo Lindström, poet från Skellefteå.
2 av 4
Lo Lindström, poet från Skellefteå, tycker att kommunen istället borde satsa pengar på att bevara gräsrotskulturen. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Ellenor Lindgren, frilansande skådespelare och dramatiker i Skellefteå.
3 av 4
Ellenor Lindgren, frilansande skådespelare och dramatiker, tror att det nya kulturhuset kan ge Skellefteå ett kulturellt självförtroende. Foto: Privat
Texten "förlåt" pryder kulturhuset Rivhuset i Skellefteå.
4 av 4
Texten "förlåt" pryder det självstyrande kulturhuset Rivhuset i Skellefteå, som planeras att rivas. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Nya kulturhuset i Skellefteå

Nya kulturhuset risas och rosas av kulturutövare

"Det finns inte en möjlighet att vi skulle ha råd att vara i det nya kulturhuset"
2:13 min

Skellefteå bygger ett nytt, påkostat kulturhus i höst. Samtidigt oroar sig flera musiker och konstnärer för att deras kulturhus går i graven.

I samband med planerna på det nya kulturhuset oroar sig flera unga kulturutövare för att Rivhuset, som har blivit ett nav för unga musiker och konstnärer, hotas av rivning.

En av dem som har reagerat på kommunens planer är poeten Lo Lindström, som har sin ateljé i Rivhuset.

– Jag tycker det är väldigt tomt snack från kommunen att säga att vi ska ge plats åt kulturen, vi ska göra ett kulturhus, kom hit medelklassen och sedan river de faktiskt kultur, säger Lo Lindström.

Men alla håller inte med. Ellenor Lindgren, frilansande skådespelare och dramatiker, var en av de första som hyrde in sig i huset.

Hon ser mycket positivt med ett nytt kulturhuset, inte minst att det placeras på busstorget, mitt i centrum.

– Vi har några väldigt trogna besökare och de som besöker all möjlig kultur hela tiden, men det finns också några i Skellefteå som knappt vet att vi har Västerbottens länsteater i stan. De åker till Stockholm och ser teater. Jag tycker att det vore fint om man också ser att det här finns ju i Skellefteå, säger Lindgren.

Ellenor Lindgren tror att unga kulturutövare kan få tillgång till nya lokaler när flera verksamheter flyttas till det nya kulturhuset.

– Jag menar vad ska hända nu med Västerbottens teaterns lokaler, vad ska hända med stadsbibliotekets lokaler? Det frigörs stora lokaler och jag har hört fantastiska förslag på vad man skulle kunna göra av dessa lokaler. Bland annat finns en idé kring bibliotekets lokaler om att en massa föreningar skulle ingå där, att man kunde ha ett ungdomshus, säger hon. 

Lo Lindström hoppas att så kan bli fallet, men när Rivhuset till slut rivs är Lo orolig för var gräsrötterna ska ta vägen.

– Vi är en massa ungdomar som inte har gott om pengar, som sliter ihop pengar till hyran för Rivhuset. Det finns inte en möjlighet att vi skulle kunna ha råd att vara i det nya kulturhuset, menar Lindström.

Rivhuset ligger precis bredvid platsen där det nya kulturhuset ska uppföras. Byggnaden köptes av Skellefteå kommun i syfte att i framtiden riva det, men det finns ännu inget beslut om när.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) säger att kommunen arbetar med lösningar för att mindre föreningar ska ha möjlighet att vara i det nya kulturhuset.

– Det är också viktigt att mindre föreningar ska ha tillgång till det nya kulturhuset. Vi vill att ingen ska stängas ute från kulturhuset, utan kulturhuset ska vara för alla, säger Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".