Elever och lärare i ett klassrum.
Arkivfoto: Elever och lärare i ett klassrum. Foto: Filippa Armstrong/SR
Skolstart

Lärare i alla klassrum

Det har funnits lärare i alla länets klassrum första skolveckan
2:01 min

Alla skolchefer som P4 Västerbotten varit i kontakt med ger bilden av att situationen är ansträngd.

Det har funnits lärare i alla klassrum under den första skolveckan i länet, men inte alltid behöriga lärare. Men samtliga som fått frågan tycker att de har behöriga lärare så att de klarar sig just nu.

Faran är inte över flera kommuner ligger precis på gränsen till att klara bemanningen och är oroliga för olika former av frånvaro av lärare. I Bjurholm oroar sig skolchefen för pensionsavgångar.

– Vi har få unga behöriga lärare i kommunen och vi har pensionsavgångar framåt i tid, säger Henrik Bolin.

Ett problem som vi rapporterat om tidigare här i P4 Västerbotten. Föräldraledighet är en annan typ av frånvaro som skolcheferna nämner. Men också kortare frånvaro oroar, i Skellefteå jobbar skolchefen för att vara förberedd.

– Hur möter vi september och februari (vabbruari), alltså när det är mycket sjukdom, redan nu håller vi på att fylla upp poolerna för vi vet att det kommer vara svårt, konstaterar Anders Bergström, skolchef i Skellefteå.

Sorseles skolchef har bara varit på plats i några månader. Heléne de Leeuw jobbade i fjol vid skolstarten i Strömstad och slår fast att lärarbristen är den samma där.

– Jag upplever inte att vi har några större bekymmer att rekrytera här än där, säger Heléne de Leeuw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".