E-sportstudenten Henrik Norinder, 20 år.
1 av 2
E-sportstudenten Henrik Norinder, 20 år, tycker att det är synd att inte fler kvinnor har sökt utbildningen på Strömbäcks folkhögskola. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Annika Holmström, linjeföreståndare på e-sportutbildningen
2 av 2
Annika Holmström, linjeföreståndare på e-sportutbildningen, säger att skolan arbetar aktivt för att få in fler kvinnor. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Strömbäck

Inga kvinnor antagna till utbildning i e-sport

E-sportstudenten: Tyvärr ser scenen ut så att killarna har en mycket högre nivå
2:14 min

När Sveriges första postgymnasiala utbildning för e-sport drar igång nu för andra året så är samtliga studenter män.

Det handlar om e-sportutbildningen vid Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå som förra året hade en tredjedel kvinnliga studenter, men som i år inte antagit några kvinnor.

20-åriga e-sportstudenten Henrik Norinder tycker att det är synd.

Jag tycker det är tråkigt, men tyvärr ser scenen ut så att killarna har en mycket högre nivå. Jag tror de som spelar mest blir bäst, och tjejerna spelar inte tillräckligt för tillfället, men förhoppningsvis kommer de upp i sina timmar och kan skjuta lika hårt, säger Norinder.

På Strömbäcks e-sportutbildning förbereds studenterna för att bli så duktiga på att spela datorspelet CS GO att de kan försörja sig på det. Av de cirka 50 som sökte i år fanns två kvinnor, men enligt linjeföreståndare Annika Holmström var de inte tillräckligt bra för att antas.

– Ja, det är en förlust. När vi hade ett tjejlag hade vi den inputen i spelvärlden kring hur upplever man det som tjej. Vi antar efter hur man spelar, vilken nivå man spelar på och så sätter vi ihop lag därefter. Då plockar vi ut de som är på den bästa nivån och sätter ihop lag. Hade vi haft en kvinnlig sökande som varit på den nivån som lagen är på i år, då hade hon blivit antagen, säger Holmström.

Utbildningen var landets första eftergymnasiala e-sportutbildning när den startades förra året och även då var det få kvinnliga sökande. Då valde skolan att prioritera fem kvinnor som sökte och eftersom de var på samma nivå var de tillräckligt många för att tillsammans bilda ett lag.

Annika Holmström säger att skolan nu arbetar aktivt för att fler kvinnor ska söka utbildningen nästa år.

Förutom att ha en dialog med kvinnliga proffsspelare och bjuda in dem som föreläsare, har skolan redan börjat jobba med att förbättra jargongen inom spelandet, som kan vara både sexistisk och hård.

– Ja, det har vi tagit med oss från i fjol. Vår utgångspunkt är att det är ett städat språk i klassrummet. Vi använder inte könsord, vi använder inte grova svordomar. De behöver inte höra förolämpningar på grund av sitt kön. Det tror jag gör att tjejer kan känna sig mer välkomna och ha möjlighet att få ihop alla de här timmarna, som man behöver för att bli bra, säger Annika Holmström, linjeföreståndare på Strömbäcks folkhögskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".