Kjell Herberts, forskare på Institutet för finlandssvensk samhällsforskning, på Salutorget i Vasa
Kjell Herberts, forskare på Institutet för finlandssvensk samhällsforskning, på Salutorget i Vasa. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
P4 Västerbotten i Österbotten

Forskare önskar inkluderande fosterländskhet

Kjell Herberts: Temat för hela jubileumsfirandet är "Tillsammans", och det kännetecknar Finland idag
4:40 min

Kjell Herberts som är forskare och medförfattare till en bok om språkmöten över Kvarken önskar en mer inkluderande fosterländskhet.

Kjell Herberts är forskare på Institutet för finlandssvensk samhällsforskning, och han är expert på finlandssvenska språkfrågor och finlandssvensk kultur.

Rent språkligt är det få skillnader mellan svenska och finlandssvenska, men det finns några ord som kan vålla huvudbry.

– Skriven text, där ser du inte stora skillnader mellan svenskt och finlandssvenskt. Men när det gäller uttal och en del regionala ordval då finns det skillnader, säger Kjell Herberts.

Exempelvis är betydelsen av ordet villa olika. På svenska används ordet för ett lite större hus, medan villa på finlandssvenska betyder en sommarstuga. Om du på svenska skulle säga "jag älskar dig nog" till den du älskar så skulle hen nog tycka att du är lite vag, medan det på finlandssvenska betyder "jag älskar dig verkligen".

De här små skillnader, är de på väg att försvinna, eller hur kommer språket att utvecklas?

– Språket utvecklas hela tiden. I den accepterade svenskan, rikssvenskan, kommer det väldigt mycket engelska lånord in idag, som också kommer hit, med en viss fördröjning. Jag tror att ju mer vi rör på oss och desto mer kontakter vi har, desto mer kommer de regionala skillnaderna att försvinna. Kanske inte uttalet direkt, men språket essens och vokabulär, säger Kjell Herberts.

Under 2017 firar Finland firar 100 år som självständig nation. Det är snart 100 år sedan inbördeskriget – det så kallade Medborgarkriget – tog slut. För Kjell Herberts betyder firandet av självständigheten mycket, men samtidigt tycker han att nationalstaten till en viss del har dött ut.

– Vi lever i en global värld idag, och det finns en nationalism som är exkluderande, som vill att vi ska krypa in i våra skal igen. Och det tycker jag inte att vi kan göra, inte i Sverige och inte i Finland, säger han.

I årets firande har man dock försökt att lyfta fram att Finland har många ansikten, vilket Kjell Herberts tycker är bra.

– Temat för hela jubileumsfirandet är "Tillsammans", och det kännetecknar Finland idag, vi är olika men ändå tillsammans, säger Kjell Herberts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".