Bussar på Vasaplan i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Umeå

Pensionärer vill ha specialpris på bussarna

Anita Berg: Alltför många pensionärer sitter hemma och är isolerade.
1:14 min

Fyra pensionärsorganisationer i Umeå föreslår att Umeå kommun inför ett seniorkort på bussarna. Det ska kosta 100 kronor i månaden.

Man kallar det hundringen, efter mönster från Sundsvall. Det ska kosta hundra kronor i månaden och man ska får åka buss så mycket man vill inom kommunen alla tider på dygnet.

– När så många andra kommuner kan subventionera pensionärsresor i kollektivtrafiken, så borde Umeå kunna böra det, säger Anita Berg som är ordförande i PRO i Umeå.

Vad skulle fördelarna vara, förutom att det blir billigare för er?

– Många skulle lämna bilen hemma och istället ta bussen. Det skulle minska utsläppen.

Andra fördelar?

– Det är tyvärr alltför många pensionärer som sitter hemma och är isolerade och tycker att det är dyrt att ta sig till olika aktiviteter. På det här sättet kan man delta. Man håller sig friskare längre när man är aktiv, säger Anita Berg.

Seniorkortet ska även gälla personer med 100 procent sjuk- eller aktivitetsersättning, enligt förslaget. Nu vill man att Umeå kommun utreder saken.

De fyra pensionärsorganisationerna som skickat in ett "yrkande om utredning av seniorbiljetter inom kollektivtrafiken" till kommunstyrelsen i Umeå är PRO, SPF Seniorerna, SKPF och RPG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".