Sönderbrutna tallar i en ungskog
Älgbetade tallar i en ungskog Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Älgdebatt på sin spets

Skogsprofessorn: Älgar är större klimatbovar än flyget

Älgarna äter upp skog som kunnat ta upp koldioxid
0:39 min

Älgarna är värre för klimatet än inrikesflyget. Det säger skogsprofessorn Pelle Gemmel i en intervju i lantbrukstidningen ATL.

Det här har säkert många älgjägare svårt att tro, men Pelle Gemmel uppger att han har räknat ut att den skog svenska älgstammen äter upp skulle kunna ta upp dubbelt så mycket koldioxid som inrikesflyget släpper ut.

Att äta älgkött är direkt klimatvidrigt om inte älgstammen halveras, menar professorn på SLU.

Svenska Jägarförbundet tycker att det är ett oseriöst debattinlägg. Utan att ifrågasätta att Pelle Gemmels uträkning stämmer säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till tidningen Svensk jakt att man måste se helheten.

Daniel Ligné menar att Pelle Gemmel har plockat ut en negativ sak med älgstammen utan väga in något positivt. Dessutom påpekar Daniel Ligné att skogsbruket själva röjer bort mycket mer än älgarna äter. Röjsågarna är värre för klimatet än älgarna, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".