Herrarnas stafett som avgörs nattetid, arkivbild.
Arkivbild – så här kan det se ut när Tiomila avgörs (bild från tidigare års tävling). Foto: Ulf Palm/TT
Orienteringstävling

Klart: Tiomila arrangeras i Skellefteå 2023

Tjelvar Otterbjörk: Ett utav två flaggskepp inom orienteringssporten
2:08 min

P4 Västerbotten har tagit del av uppgifter som säger att orienteringstävlingen Tiomila kommer att arrangeras i Skellefteå under andra halvan av maj 2023.

Föreningen Tiomilakavlen, Skellefteå Orienteringsklubb och Skellefteå kommun har tillsammans enats om att arrangera orienteringstävlingen Tiomila i Skellefteå år 2023.

Det som planeras är fyra tävlingsdagar under Kristi Himmelsfärdshelgen, 18-21 maj 2023.

Sett till antalet deltagare blir arrangemanget det hittills största idrottsevenemanget som arrangerats i Skellefteå. 6 000-7 000 deltagare brukar vara med och tävla i den stora stafetten som blivit känd för att den startar på kvällen och avgörs under natten.

– Det är en utav två flaggskepp inom orienteringssporten, säger Tjelvar Otterbjörk, sportansvarig på P4 Västerbotten.

Under en tid har spekulationer förekommit bland orienterare att tävlingen ska hållas i Skellefteå. Kritik har bland annat framförts om att det är ljusare nätter och mindre mörker-orientering, samt att det i händelse av att det blir en sen vår finns risk för att det ligger kvar snö i terrängen.

Spekulationerna gör också gällande att tävlingen kan komma att hållas vid arenaområdet i Skellefteå. I så fall skulle det kunna bli aktuellt med att växlingarna görs inomhus för första gången.

– Vilket vore fantastiskt spektakulärt, säger Tjelvar Otterbjörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".