Amandra Abrahamsson
1 av 3
Amanda Abrahamsson tycker att kyrkan har varit viktig för henne och därför funderar på hon att rösta. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Nisse Häggström
2 av 3
Nisse Häggström vill vara med och bestämma hur Svenska Kyrkan ska använda sina pengar. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Linus Lundström
3 av 3
Linus Lundström tycker det känns viktigt att rösta i år eftersom Sverigedemokraterna mobiliserar för att vinna makt i kyrkan, något Linus inte gillar. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Kyrkovalet 2017

Pengar, tro och politik i kyrkovalet

Olika röster om kyrkovalet
1:37 min

Pengar, tro och att stå upp mot främlingsfientliga krafter är något av det som engagerar de som ska rösta i valet till Svenska Kyrkan.

Det är mindre än två veckor kvar till kyrkovalet där det bestäms vilka som ska styra i Svenska Kyrkan de närmaste fyra åren. P4 Västerbotten har pratat med några av de som ska rösta i valet om vilka frågor de tycker är viktiga.

– Det är ju hur kyrkan hanterar sina pengar, det är det som är viktigt, för man betalar ju ändå någon procent skatt till kyrkan, säger Nisse Häggström.

Han tycker att kyrkan ska lägga pengar på sådant som får människor att må bättre. 

– Tro har ändå en viss betydelse för människor, säger Nisse Häggström.

Amanda Abrahamsson funderar på att rösta eftersom kyrkan varit viktig för henne.

– Jag har haft det ganska tufft tidigare och då har kyrkan varit bra för mig. Det tycker jag är viktigt, att tänka på barnen och att det finns stöd, säger Amanda Abrahamsson.

Här i Västerbottens län har Svenska Kyrkan över 162 000 röstberättigade medlemmar. Men valdeltagandet brukar vara lågt och förra valet var det omkring 13% av medlemmarna som gick och röstade. För Linus Lundström känns det i år viktigare än tidigare att vara med och rösta eftersom Sverigedemokraterna satsar för att vinna makt inom kyrkan.

– Det är mycket för att främlingsfientliga krafter i det här valet och det vill jag göra någonting åt, säger Linus Lundström.

Kyrkovalet – så fungerar det

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då kan du rösta i någon av alla vallokaler som har öppet minst mellan 18:00 och 20:00, i regel har vallokalerna dock öppet i minst sex timmar på valdagen.

Du kan även förtidsrösta, på orter över hela landet, under perioden 4-17 september. På svenska kyrkans hemsida kan du själv kolla upp vilka röstningslokaler som har öppet för förtidsröstning nära dig.

Det går även bra att brevrösta eller att rösta genom bud.

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen. Du måste dock också finnas upptagen i röstlängden. 

Cirka 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar.

I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år, och alltid den tredje söndagen i september. I kyrkovalet väljer du alltså de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Det sker via direktval till:

  • Kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet (det lokala valet)
  • Stiftsfullmäktige i stiftet (det regionala valet)
  • Kyrkomötet (det nationella valet)

 

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet. På Svenska kyrkans hemsida kan du själv kolla upp vilka som ställer upp för val i din kommun.

(Källa: Svenska kyrkan)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".