Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrtåg på Umeå Ö.
Foto: Sveriges radio
Trafikverket

Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå får klartecken

Elisabeth Sinclair, projektledare i Norrbotniabanegruppen, är nöjd idag
2:37 min

Trafikverket säger ja till en byggstart av Norrbotniabanan senast 2029.

Första sträckan finns med i det förslag till nationell plan för transportsystemet för perioden 2018-2029 som Trafikverket överlämnade till regeringen idag.

I planen ingår flera satsningar på utbyggnad, upprustning och modernisering av svenska järnvägsnätet.

– En kraftig höjning av underhållsanslaget innebär att vi nu kan återställa järnvägens funktionalitet, vilket kommer att vara positivt för pendling och godstrafik, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Planen är nu ute på öppen remiss fram till den 30 november. Alla remissynpunkter kommer att sammanställas och utgöra ett viktigt underlag för den fortsatta hanteringen.

För ett år sedan lade regeringen fram sin infrastrukturproposition. Den har en ekonomisk ram på 622,5 miljarder kronor för satsningar på framförallt järnväg och väg 2018—2029. Utöver det tillkommer ytterligare 90 miljarder från bland annat trängselskatten. 

Totalt ska det alltså investeras 712 miljarder i infrastruktur de kommande 20 åren.

Under våren 2018 kommer regeringen att ta ställning till Trafikverkets förslag till en nationell plan.

– Det är ett fantastiskt viktigt steg framåt, säger en glad Elisabeth Sinclair, projektledare i Norrbotniabanegruppen. Det här betyder så otroligt mycket för regionen och för basindustrins utveckling. Nu är det bara att trycka på så att vi så småningom skall ha hela banan klar ända upp till Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".