Janne "Loffe" Carlsson. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Foto: Janne "Loffe" Carlsson. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Janne "Loffe" Carlsson död

"Loffe" minns mötet med Jimi Hendrix

2:23 min

I en intervju från 1999, när Janne "Loffe" Carlsson var på besök i Umeå, berättar han om duon Hansson & Karlsson, om mötet med Jimi Hendrix och samarbetet med utländska jazzmusiker på Sverigebesök.

– Jag har ju spelat med alla...de flesta som kom hit...utländska musiker, Dexter Gordon och Sahib Shihab Jag har spelat med nästan allihopa dom här... Brew Moore och...på Gyllene cirkeln... och så kom då Bosse Hansson och förstörde livet för mig totalt, säger en skrattande Janne "Loffe" Carlsson.

Jag kommer väl ihåg mötet med "Loffe" och Bo Hansson, i en hotellobby i Umeå några timmar före ett konsertframträdande 1999. Om organisten Bo Hansson var en blyg ordknapp skuggfigur så var trumslagaren "Loffe" raka motsatsen. Det var ett ständigt morsande och skämtande med folk som gick förbi och jag såg intervjuftillfället snabbt rinna ut i sanden.

Jag ledde iväg duon till ett lämpligt hörn i lokalen och fick åtminstone i Loffes fall nästan trycka ned honom i en fåtölj för att han inte skulle ge sig av därifrån.

Men det blev i alla fall en intervju, mest om popmusiken i Sverige under 60-talets andra hälft, där ju Hansson & Karlsson spelade en viktig roll, och om mötet med Jimi Hendrix som de ju jammade med och som gjorde en egen tolkning av duons låtar.

– På den tiden, det var ju flower power- och psychedelic-perioden, då spelade alla med varandra. Det var ett enormt musikintresse, Beatles och Rolling Stones dök upp och sedan kom Jimi Hendrix också. Och Jimi Hendrix, så fort han kom till Sverige så frågade han var vi var någonstans, "Harlington och Carlington var är dom?" Och så kom han alltid och lyssnade på oss och han tyckte vi spelade så ball, för att vi hade tema som vi började på och sedan så kunde vi spela hur som helst, va. Vi spelade ju långa låtar och korta låtar huller om buller och vi blandade dom låtar vi hade med varandra och det tyckte han var väldigt kul.

Men man kan konstatera då att ni jammade ihop och spelade aldrig in någonting tillsammans?

– Nej, det gjorde vi inte, men det var planer på det. Det var det som var så tråkigt. På den tiden hände så mycket kul, va. Ornette Coleman och dom hade spelat in dubbelkvartetten. Då tänkte vi att vi skulle göra en sån här...att han med sitt band och vi med vårat band skulle spela tillsammans och göra en sådan här grej. Och det blev tyvärr aldrig av, och det var jävligt synd, säger Janne "Loffe" Carlsson i min intervju från 1999.

Men det finns faktiskt inspelningar av Hansson & Karlsson tillsammans med Jimi Hendrix. Ljudteknikern Anders Lind spelade in dem på klubben Gyllene cirkeln i Stockholm på 60-talet, men i en intervju i Kulturnytt 2016 berättade han att de inspelningarna nog aldrig kommer att se dagens ljus:

– Det är ju ingen Hendrixmusik, det är Hansson & Karlssonmusik som han är med på. På så sätt kanske man skulle kunna ge ut det men de har så starka muskler, the Hendrix Estate så att jag räknar med att de stämmer skiten av mig om jag skulle göra något. Och det tänker jag inte heller, säger Anders Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista