Kyrkovalet 2017

Sverigedemokraterna satsar i kyrkovalet

1:44 min

Inför årets kyrkoval gör Sverigedemokraterna en storsatsning. En av de som kandiderar här i länet är läkaren Viveka Svensson i Bjurholm.

– Jag tycker att SD har någonting att komma med som andra partier inte har. Vi är här för att föra den kristna traditionen vidare, säger Viveka Svensson.

Viveka Svensson bär ett kors runt halsen. Tron är viktig i hennes liv och det är konservativa åsikter som gäller, som i frågan om äktenskap.

– Ett äktenskap är mellan man och hustru, exakt som det står i bibeln. Jag tycker inte att kyrkan ska viga homosexuella, säger Viveka Svensson.

Sverigedemokraterna storsatsar inför det här valet. Enligt partiet själva har de i år omkring 1000 kandidater runt om i landet jämfört med 130 förra gången. Här i Västerbotten har partiet listor till Luleå Stift och det nationella Kyrkomötet.

På det lokala planet ser det skralare ut. Bara i fyra av länets femton kommuner finns kandidater till kyrkofullmäktige. Det är Skellefteå, Umeå och så Bjurholm och Vännäs, där Viveka Svensson och hennes man ställer upp. När det gäller Svenska Kyrkans arbete bland flyktingar och asylsökande säger Viveka Svensson såhär.

– Vi ska hjälpa flyktingar, vi ska hjälpa asylsökande, men vi ska inte gömma undan de som har fått avslag på sin asylansökan, säger Viveka Svensson.

Hur hoppas du det ska gå i valet?

– Jag hoppas att vi ska få många röster, men inte för mycket. Vi har ju svårt att få kandidater, så jag tror på det här långsamt fram, långsamt fram, säger Viveka Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista