Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ulf Kristersson kandiderar som M-ordförande

Moderaternas nuvarande ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson meddelar nu att han kandiderar till ordförandeposten för Moderaterna.

Kristersson skriver på sin facebooksida att han står till förfogande. Fyra länsförbund har nominerat Ulf Kristersson till ordförandeposten, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Södermanland.

– Jag är alltså beredd leda det lag som tillsammans ska vinna valet 2018, och därefter bidra till att Sverige får en bättre regering. Det är uppgiften, och jag vill ta den på mig om även andra tror att jag är rätt man för jobbet. Jag drivs mer av hopp än av fruktan. Jag vill att glädje, nyfikenhet och framtidsoptimism ska prägla svensk politik, och mitt eget parti, skriver Kristersson.

Moderaternas nya ledare ska väljas på en extrastämma 1 oktober.

Kristersson har varit en av favoriterna sedan partiledaren Anna Kinberg Batra avgick förra veckan. Kristersson var socialförsäkringsminister under Fredrik Reinfeldts regering och utsågs till Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson efter valförlusten 2014. 

Han har en lång historia inom partiet och valdes redan 1988 till ordförande för Moderata ungdomsförbundet Muf. Han förlorade ordförandeposten till Fredrik Reinfeldt 1992. 

Kristersson var riksdagsledamot för Stockholm stad 1991-2000 då han lämnade riksdagen för arbete inom näringslivet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".