Ishockeyutrustning. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Ishockeyutrustning. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Skellefteå

Planerar för ett bibliotek med sport- och fritidsprylar

Johan Backlund: Allt är gratis, det finns inga kostnader och inga förseningsavgifter
2:19 min

Fritidsbanken är ett ideellt och rikstäckande koncept som går ut på att erbjuda utlåning av sportutrustning, lite som ett bibliotek fast det handlar om sportutrustning istället för böcker. Nu planeras det för en fritidsbank i Skellefteå.

Fritidsbanken i Skellefteå är nu i startgroparna. Just nu letar de efter en lokal, och den 10 september ska de samla in prylar till verksamheten.

– Just nu är vi på lokaljakt i första hand. Vi har några tilltänkta lokaler så vi hoppas kunna lösa det inom kort, säger Johan Backlund, verksamhetsledare för Fritidsbanken i Skellefteå.

Fritidsbanken samarbetar med TV4:as årliga GeBortTillSport-insamling. I år går alla insamlade grejer till Fritidsbanken.

– Den 10 september, nu på söndag, kommer vi att stå på Solbacken och göra den här insamlingen, säger Johan Backlund.

Två veckor är nog med tid för att man ska kunna göra ett genomtänkt beslut om man vill handla senare.

GeBortTillSport arrangerades för första gången 2015. Initiativtagaren till projektet är Västerbottningen Ida Björnstad, reporter på TV4. Hennes tanke med det hela är att alla barn och unga skulle kunna idrotta på samma villkor.

Fritidsbanken fungerar som så att du får låna den sportutrustning du vill prova på i två veckor. Det finns inga kostnader, inga förseningsavgifter eller depositionsavgifter. Allt är gratis, berättar Johan Backlund.

– Två veckor är nog med tid för att man ska kunna göra ett genomtänkt beslut om man vill handla senare, säger Johan Backlund.

Det här är Fritidsbanken

I Skellefteå har Västerbottens Idrottsförbund, Idrottsservice, Skellefteå kommun samt Solbacken inlett ett samarbete för att inom en snar framtid kunna erbjuda kommunens första Fritidsbank.

Förhoppningen är att även fler av länets kommuner ska följa, så att så många som möjligt kan få chans att låna utrustning till en aktiv fritid.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Tanken är att man ska kunna låna utrustning för en aktiv fritid – som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer.

Utlåningstiden är max 14 dagar. Visionen är att det i framtiden ska finnas minst en Fritidsbank i varje kommun.

(Källa: Skellefteå kommun)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".