Studenter vid Umeå universitet. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Universitetskurs i meänkieli viktig för språkets status

Anders Emanuelsson, lärare: Det är viktigt för oss som under generationer, i sekler, fråntagits ett språk
1:00 min

Nu i höst börjar de första studenterna som ska gå en ny A-kurs i meänkieli vid Umeå universitet. Intresset för kursen har varit stort konstaterar Anders Emanuelsson, lärare.

Tidigare har det bara funnits en nybörjarkurs eller en kurs för modersmålslärare på akademisk nivå att välja mellan.

Att det nu finns en A-kurs i meänkeli betyder mycket för de som talar meänkeli, berättar Anders Emanuelsson, lärare i meänkieli vid Umeå universitet.

– Det blir på allvar. Språket får en högre status. Det är ändå viktigt för oss som under generationer, i sekler, fråntagits ett språk, säger han.

Tidigare fanns utbildningen i Stockholm. Att den nu finns i Umeå är bra menar Anders Emanuelsson, eftersom den då kommer närmare Tornedalen. I den bästa av världar hade dock utbildningen gärna fått vara i Tornedalen.

Inte bara till nytta för meänkieli, utan för språk och didaktik i allmänhet.

Hur som helst är det här en bra början för att höja språkets status. Anders Emanuelsson hoppas att det i framtiden ska finnas doktorander och doktorer i meänkieli.

– Det finns mycket att göra i språket, som inte bara är till nytta för meänkieli, utan för språk och didaktik i allmänhet. Hur ser vi på ett språk?säger Anders Emanuelsson.

Sverige har fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".