Ett kollage på två bilder på Anders Ågren och Ulrika Edman
Anders Ågren (M) och Ulrika Edman (V). Foto: Kristina Milton/Sveriges Radio och Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Umeå

Debatt om kameraövervakning på offentliga platser

Debatt mellan Anders Ågren (M) och Ulrika Edman (V)
6:49 min

Moderaterna i Umeå vill ha fler patrullerande poliser och kameraövervakning på offentliga platser i Umeå, så som Rådhustorget och Vasaplan. 
Ulrika Edman (V) anser att det är ett slag i luften.

Hör Anders Ågren och Ulrika Edman debattera i P4 Västerbotten!

Anders Ågren (M) oppositionsråd i Umeå kommun och Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå möts i debatt om kameraövervakning och antalet patrullerande poliser.

– Vi har ju i Umeå en längre tid drivit frågan om kameraövervakning och det gäller då särskilt brottsutsatta platser, säger Anders Ågren.

Enligt Ågren är kameraövervakning motiverat ur en trygghetsaspekt samt att det är en möjlighet att motverka brottslighet.

Ulrika Edman menar att Vänsterpartiet aldrig har motsatt sig kameraövervakning när det har kommit upp som fråga. Hon menar dock att det riskerar att skapa en falsk trygghet eftersom det inte är offentliga platser som kvinnor och barn är som mest utsatta.

– Det blir som ett slag i luften, säger Ulrika Edman.

Hon menar att en feministisk stadsplanering, med levande stadsdelscentrum och upplysta gång- och cykelstråk, är ett mer långsiktigt och förebyggande arbete. 

Hör hela debatten i spelaren!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".