Ett stort teleskop omgiven av gröna kullar
1 av 3
Green Bank-teleskopet i West Virginia, USA har fångat upp radiovågorna. Foto: NRAO/AUI/Wikimedia CC BY 3.0
Animation som ser ut som blixtar i brus
2 av 3
Här syns 14 av de 15 upptäckta radioblixtarna i följd. De fångades upp av ett avancerat teleskop som kan ta in en mycket stor mängd frekvenser. Foto: Breakthrough Listen.
Astronomen Maria Sundin tittar upp mot ett stoprt
3 av 3
Astronomen Maria Sundin vid Onsala rymdobservatorium. Foto: Göran Olofsson

Okända radiosignaler från en avlägsen galax

"Man hoppas på spår av en civilisation"
2:47 min

En amerikansk forskargrupp har upptäckt 15 så kallade radioblixtar från en galax tre miljarder ljusår bort. Forskarna vet ännu inte vad det är som skapar dem.

Det är den amerikanska forskargruppen "Breakthrough Listen" på Berkeley-universitet i Kalifornien som uppfångade de 15 radioblixtarna. Med stora bidrag från privata finansiärer står gruppen just nu för det mest omfattande sökandet efter liv i yttre rymden.

Under de senaste åren har dessa signaler uppfångats av flera olika teleskop runtom jorden. Men dessa signaler är både starkare och klarare än dem man sett förut. Exakt vad som orsakar dem är fortfarande okänt. 

– Den här typen av signal är lite speciell. Det är hög energi, korta pulser och den repeterar sig. Men det är inte helt olikt andra saker vi har hittat där ute tidigare. Det kan till exempel vara en typ av neutronstjärna som har väldigt starkt magnetfält som roterar och skickar ut pulser, säger Maria Sundin, astrofysiker på Göteborgs universitet.

Just dessa signaler kommer från den enda kända plats i universum där signalerna upprepat sig, vilket gör det lättare att söka efter källan. Dessutom kan man då också utesluta att det rör sig om en explosion eller liknande.

Men spekulationerna om vad det kan vara – om det inte är en neutronstjärna –  är minst sagt fantasifulla.

– Om det finns någon civilisation som lyckats framställa rymdskepp som åker i extremt höga hastigheter, så kräver de väldigt mycket energi för att drivas. Då skulle detta vara spåret som plockats upp.

Hur ser man på den sortens spekulation inom forskarvärlden?

– Ja, det är ju inte något som någon kan använda huvuddelen av sin karriär åt. Men är man relativt etablerad så varför inte ägna en liten del av sin tid att söka efter sådana här fenomen. Frågan om liv i universum är något som intresserar precis alla människor, säger Maria Sundin.

Signalerna kommer från en dvärggalax som är svindlande tre miljarder ljusår bort. Det innebär att signalen måste vara extrem för att lyckas komma igenom allt den stött på i rymden under sin väg hit. Men det gör också tanken på att det rör sig om någon form av intelligent kommunikation väldigt otrolig. 

– Det lär ju inte vara ett avsiktligt kommunikationsförsök med jorden. För tre miljarder år sedan fanns definitivt inga avancerade livsformer här på jorden, säger Maria Sundin och fortsätter: 

– Dessutom blir det ju en ganska långtråkig konversation om vi ska skicka ett svar tillbaka som kommer dit om tre miljarder år. Man hoppas ha hittat spår av en civilisation, men jag tror att det har naturliga förklaringar, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".