Stadshuset i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Stadshuset i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio
AB Bostadens försäljning av lägenheter

Vill att överklaganden mot Bostadens försäljning ska avslås

Kommunalrådet Hans Lindgerg (S) menar att inget i beslutet är olagligt
1:14 min

Umeå kommun tycker att förvaltningsrätten ska avslå alla överklaganden som kommit in till rätten om Bostadens försäljning av 1600 lägenheter på Carlshem och Mariehem i Umeå.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå vill att förvaltningsrätten ska avslå alla överklaganden som kommit in till rätten när det gäller Bostadens försäljning av 1600 lägenheter på Mariehem och Carlshem i Umeå.

Det skriver de i ett förslag till yrkande som ska skickas till förvaltningsrätten.

Det är flera personer som har överklagat beslutet i kommunfullmäktige den 19 juni i år när en majoritet av politikerna godkände att kommunala fastighetsbolaget Bostaden får sälja 1600 av sina lägenheter till det privata fastighetsbolaget Heimstaden

Överklagandena ligger nu hos förvaltningsrätten som har begärt ett svar från Umeå kommun hur de ställer sig till synpunkterna från de som överklagat. Till exempel att det var en dålig beredning av beslutet, att det gick för fort, att rubriceringen av ärendet "Framtida finansieringslösning för AB Bostaden i Umeå" var otydlig samt att det inte framgick av rubriken att man skulle skulle sälja en del av beståndet.

Enligt förvaltningsrätten är det ett ganska omfattande mål med många olika synpunkter på affären.

Men kommunstyrelsens arbetsutskott i Umeå vill göra det enkelt och föreslår att förvaltningsrätten avslår samtliga överklaganden.

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) skriver i ett pressmeddelande idag att det "inte finns något i underlaget till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som skulle göra Bostadens beslut olagligt".

Vänsterpartiet i arbetsutskottet ställer sig inte bakom arbetsutskottets yttrande, och Miljöpartiet avstod från att rösta när det blev votering om det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".