Migrationsverkets flytt är helt klar om några veckor.
Arkivbild. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Tjänsteman på Migrationsverket utreds för mutbrott

En tjänsteman på Migrationsverket i länet riskerar avsked då det finns misstankar om mutbrott. Personen utreds nu internt.

Det framgår av en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd, som ska ta upp ärendet i dagarna. Regionchefen vill nu att frågan om avsked prövas, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Vår interna utredning har visat på misstankarna om brister i tjänsten. Nu ligger beslutet om vidare åtgärd hos nämnden, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Enligt anmälan till nämnden kan tjänstemannen "ha utnyttjat sin ställning" i kontakt med en boendeleverantör, genom att fråga om hens barn skulle kunna få sommarjobb i leverantörens verksamhet.

En genomgång av fakturahanteringen har samtidigt visat på ett antal brister och felaktigheter från den misstänktes sida. I vissa fall ska de aktuella inköpen vida ha överstigit de belopp som angetts, men ändå attesterats.

Tjänstemannen har medgett de faktiska omständigheterna vad gäller kontakten med boendeleverantören och sagt att hen inte varit medveten om hur långt betalningsansvaret kring fakturorna sträcker sig.

Migrationsverket lägger locket på om mutbrottspåståendet.

– Vad utredningen handlar om närmre kan vi inte gå in på i dagsläget. Medarbetaren är för närvarande arbetsbefriad med lön i väntan på personalansvarsnämndens beslut, säger Helena Cho Györki till Nyhetsbyrån Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".