Kommunhuset i Vindeln. Foto: Åza Meijer/SR.
Kommunhuset i Vindeln. Foto: Åza Meijer/SR.
Vindeln

Vindeln stänger HVB-hem för ensamkommande

Socialchefen: Vi har inte gått ut med något varsel i nuläget
1:04 min

Ett minskat behov av platser gör att Vindelns kommun planerar att stänga Brånet där det idag bor 15 ensamkommande ungdomar.

Brånet, ett av två HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar i Vindeln, ska stängas under hösten.

Socialnämndens arbetsutskott har sagt ja till stängningen och orsaken är ett minskat behov av platser när det kommer allt färre som är på flykt, säger Mats Morin som är socialchef i Vindeln.

– Vi har tittat på en preliminär tidsplan någonstans mot första november. Men det beror på i vilken takt vi kan hitta lösningar för de 15 ungdomar som bor där. Det är en diskussion man måste föra med varje enskilt ärende, säger Mats Morin.

Ett tiotal personer jobbar på Brånet i Vindeln, ett HVB-hem i kommunens regi. De fackliga organisationerna informerades i tisdags om planerna att stänga. Hur det blir för de anställda är för tidigt att bedöma, säger Mats Morin.

– Det får man också se från individ till individ. Men vi har inte gått ut med något varsel i nuläget. Vi har gjort andra omställningar utan att behöva varsla. Men jag kan inte uttala något löfte. Det är så tidigt i processen, säger Mats Morin.

Definitivt beslut om att stänga Brånet tas i socialnämnden i Vindeln senare i september.

Ett HVB-hem är ett hem för vård och boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".