Lena Hallengren (S) är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Här på besök i Kiruna.
Lena Hallengren (S) är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Här på besök i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Önskemål om fler högskoleplatser i glesbygd

Fler högskoleplatser behövs i glesbygd
0:55 min

Det behövs fler platser för högskoleutbildning utanför campus. Det fick ordföranden i riksdagens utbildningsutskott, Lena Hallengren, höra när hon besökte Lapplands lärcentra i Kiruna på tisdagen.

Monica Lundkvist är vuxenutbildningschef för Lapplands lärcentra, som samarbetar med bland annat de tre nordligaste universiteten.

– Vi har tillsammans tagit fram några kriterier som skulle underlätta att utveckla tillgänglig utbildning, bland annat särskilt riktade platser till exempel lärare, sjuksköterskor och ingenjörer, som skulle vara tillgängliga för folk som bor utanför campus, säger Monica Lundkvist.

Hon tror att det skulle vara bra för utvecklingen i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommuner.

– Kompetensförsörjning är ett av de stora problem som vi ser framför oss och det är jätteviktigt att få tillgänglig utbildning, säger Monica Lundkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".