Basim Ahmed Jamal
1 av 3
Basim Ahmed Jamal Basim lämnade sin hemstad Mosul efter att ha blivit fängslad och misshandlad av IS på grund av sitt yrke. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Basim Ahmed Jamal med hustrun Rihab Hussein Ali Alsaigh
2 av 3
Basim Ahmed Jamal i mitten, med hustrun Rihab Hussein Ali Alsaigh och Leif Mårtensson. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Musikern Basim Ahmed Jamal och P4s Pia Diaz Bergner
3 av 3
Musikern Basim Ahmed Jamal och P4s Pia Diaz Bergner Foto: Sveriges Radio

Musikern Basim Ahmed Jamal glad över fristad i Umeå

Basim Ahmed Jamal kom till Umeå idag
5:05 min

Idag kom den hotade musikern Basim Ahmed Jamal från Irak till Umeå där han fått fristad. P4 Västerbotten mötte upp med honom på smakfestivalen på Skeppsbron i Umeå.

Basim Ahmed Jamal var bokhandlare, musiker och musiklärare i Irak och hotades av terrorgruppen IS. Nu känner han sig trygg och säker och glad i Umeå, dit han kommit med hustrun författaren och poeten Rihab Hussein Ali Alsaigh.

Leif Mårtensson som är koordinator för fristadsprojektet i Umeå, som är en del av ett internationellt nätverk, hoppas att Basim Ahmed Jamal nu ska kunna arbeta inom sitt konstområde.

Fristadsprogrammet innebär att han får ett stipendium i två år, boende och kulturkontakter. 

Hör intervjun med Basim Ahmed Jamal i ljudspelaren!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".