Torbjörn Halvardsson är regionchef på Företagarna.
1 av 2
Torbjörn Halvardsson är regionchef på Företagarna. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Torbjörn Halvardsson är regionchef på Företagarna.
2 av 2
Torbjörn Halvardsson är regionchef på Företagarna. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Jante har lämnat länets småföretagare

Torbjörn Halvardsson: Åtta av tio företagare planerar expansion.
2:08 min

Optimismen spirade när Företagarna i Västerbotten berättade att länets småföretagare ser ljusare på framtiden än vad de brukar.

Jante tycks ha lämnat länets småföretagare som ser ljust på framtiden. Många vill nu expandera visar årets småföretagarbarometer som presenterades i dag.

Det har varit en stark tillväxt och företagarna tror att det kommer att fortsätta. Vilket är väldigt ovanligt för Västerbottniska företag säger Företagarnas regionchef Torbjörn Halvardsson som är van andra tongångar.

– Jante är väldigt tung på axlarna och går det bra i dag går det troligtvis mycket sämre i morgon, menar Torbjörn Halvardsson brukar varit det vanliga resonemanget. 

Det är företag med färre än 50 anställda som svarat på den årliga undersökningen som presenterades i Skellefteå i dag. Det största hotet mot den fortsatta tillväxten är enligt företagen som svarat bristen på kompetent personal. Ändå planerar åtta av tio företag att expandera.

– En del av det här är säkert beroende på att vi fått in ett antal yngre företager som ser möjligheterna och ser sina chanser mer positivt kanske en del av de äldre företagarna gjort tidigare, tror Torbjörn Halvardsson.

En etablering av en batterifabrik i Skellefteå skulle också ge konsekvenser för småföretagarna. Utmaningar när det gäller den kompetensbrist som redan finns men också möjligheter.

– Det vore bingo om det skulle inträffa. Det är ju enorma förutsättningar som skapas, säger Företagarnas regionchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".