Annette Johnson, verksamhetschef för den kommunala hemtjänsten i Umeå.
Annette Johnson, verksamhetschef för den kommunala hemtjänsten i Umeå. Foto: Agneta johansson/Sveriges Radio.
Umeå kommun

Umeå inför trygghetskameror i hemtjänsten

Annette Johnson: Tittad på blir man idag också, när personal kommer hem till en
1:19 min

Umeå kommun inför nu trygghetskamera nattetid i hemtjänsten för de som vill. Målet är att 20 personer ska tacka ja i år.

– Vi ska införa trygghetskamera, tillsynskamera, i ordinärt boende, alltså hos personer som bor hemma och behöver hjälp i hemmet nattetid. Det är där vi börjar, säger Annette Johnson som är verksamhetschef för den kommunala hemtjänsten i Umeå kommun.

Istället för att få ett personligt besök nattetid så monteras en kamera i sovrummet och bilder skickas till hemtjänsten.

Målet är att 20 personer med hemtjänst nappar på erbjudandet under hösten. Och på sikt hoppas Umeå kommun att 60 personer valt en kamera istället för ett personligt besök nattetid till och med 2020.

Äldrenämnden skriver i sitt arbetsmaterial att man hoppas kunna spara tre och en halv miljon kronor fram till och med 2020 genom en effektivisering när man erbjuder kameratillsyn i ordinärt boende i stället för en fysisk person.

Det är en ny form av tillsyn jämfört med idag.

– Tittad på blir man idag också när en personal kommer hem och tittar när man sover. Man kan bli väckt och rädd. Nu blir man också tittad på men genom en kamera, säger Annette Johnson.

Man bestämmer själv när man vill att hemtjänstpersonalen ska titta på bilden från kameran.

– Då slås kameran på under den tiden. Sen är den stängd. Det sparas ingenting. Ingenting av det man ser när kameran är på kommer att sparas, säger Annette Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".