Northvolts vd Peter Carlsson i Västerås kommunfullmäktige.
1 av 3
Northvolts vd Peter Carlsson i Västerås kommunfullmäktige. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio
Peter Carlsson, vd Northvolt.
2 av 3
Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Mattias Rensmo. Sveriges Radio.
laddning av en elbil
3 av 3
Batterierna ska bland annat användas till elbilar. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Northvolts vd Peter Carlsson i Västerås

Northvolts vd om planerna på batterifabrik
1:19 min

En batterifabrik beräknas kunna kosta upp till 40 miljarder kronor och kan ge 2 500 nya jobb om den byggs i Västerås. Idag är vd Peter Carlsson i Västerås och träffar politiker.

Just nu är Västerås och Skellefteå de två städerna som gör upp om var fabriken ska hamna. Planen är att den ska bli Europas största batterifabrik och att den ska tillverka batterier till exempelvis elbilar.

Idag har Northvolt:s vd, Peter Carlsson, talat inför kommunfullmäktige i Västerås och svarat på politikernas frågor. Det har varit ett motsvarande möte i Skellefteå, men det dröjer ytterligare ett tag innan det kommer ett besked om var fabriken ska byggas.

– Vi kommer att få feedback från båda dem i början och mitten av oktober, och så fort vi fått den tänker jag mig att vi sätter oss ned och bestämmer oss, säger Peter Carlsson.

Vad är det som avgör? I Dagens Industri nyligen kunde man läsa att där de inte överklagar kommer etableringen att bli, stämmer det?

– Det är inte riktigt så, men om vi ser att det finns en stor risk på en plats att tidplanen inte kan hållas så kommer vi att få ett stort problem. Väldigt många av kunderna vi pratar med har ett stort behov från 2020 och framåt, och kan vi inte vara med då och börja leverera så får vi en mycket större uppförsbacke, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".