Anita Berg, ordförande för PRO i Umeå vid en cykelbana full med löv
Anita Berg, ordförande för PRO i Umeå. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
Trygghetskameror i hemtjänsten

PRO i Umeå positiva till trygghetskameror i hemtjänsten

Anita Berg, PRO: Man ska inte behöva känna det som ett krav
2:27 min

Det blir allt vanligare att kommunernas hemtjänst inför kameratillsyn nattetid istället för att hemtjänsten gör ett personligt besök. Anita Berg, ordförande för PRO i Umeå, är positivt inställd, men hon betonar vikten av att det ska vara frivilligt.

I Skellefteå har man infört det under året och i höst gör även Umeå kommun det. Umeå kommun hoppas att ett 20-tal personer med hemtjänst tackar ja under hösten.

Det kommer att vara frivilligt för de som vill ha en kamera i sovrummet istället för att få ett besök från hemtjänstpersonalen. Just det frivilliga är viktigt, enligt Anita Berg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Umeå.

– Man ska inte behöva känna det som ett krav, säger Anita Berg.

En annan viktig aspekt är att det ska komma personliga besök ifall tekniken strular, menar Anita Berg. Till en början var hon lite skeptisk till införandet av trygghetskameror, men efter lite eftertanke har hon kommit fram till att hon själv nog skulle välja en kamera.

– Hellre det än att främmande människor ska komma in i min lägenhet och titta på mig medan jag sover, säger Anita Berg.

Införandet av kamerorna kommer att gå i långsam takt. Tanken är att 20 personer ska nappa i år, ytterligare 25 nästa år och till år 2020 hoppas Umeå kommun att 60 personer som har hemtjänst i sitt hem ska ha valt en kamera istället för ett personligt besök nattetid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".