Planer på 50 mil skoterled via Vilhelmina och Åsele

3:27 min

Ett 50 mil långt slädhundslopp planeras när skoterleden mellan Örnsköldsvik och norska Mosjön via Åsele och Vilhelmina står klar. Leden ska locka dollarturister till området är det tänkt.

Planerna på en sammanhängande skoterled mellan Örnsköldsvk och den norska atlantkusten har funnits i en fem, sex år. Projektet har stött på problem, bland annt fattas det pengar för att lösa markfrågorna.

– Jag vill påstå att vi just nu är inne på upploppet, säger Leif Lindholm, tidigare ordförande i Sagavägen-föreningen. Egentligen handlar allting nu om tid.

Skoterleden ska följa den nuvarande Sagavägen. Från Örnsköldsvik till Mosjön på den norska atlantkusten. Ganska exakt 50 mil lång.

– Syftet, det främsta, är att locka turister till området. Tänk dig att landa i Vilhelmina och sedan ta skotern till endera Örnsköldsvik eller Mosjön, säger Leif Lindholm.

– Det handlar om orörd natur. Om väldeliga vidder och därmed ett natursceneri som är väldigt lockade, fortsätter Leif Lindholm.

Problemen tycks vara mer eller mindre lösta i Norge.

– En fråga att lösa har varit om svenskt förarbevis ska gälla i Norge, den löstes för ett och ett halvt år sedan, fortsätter Leif Lindholm. I princip har vi nu en led att åka på. Vad som återstår att lösa är kvalitets- och säkerhetsfrågor.

Planerna på en 50 mil lång skoterled har fått svenska slädhundsförbundet att börja planera för ett slädhundslopp på sträckan Örnsköldsvik-Mosjön.

Och vad tror Leif Lindholm om tidsaspekten. När står denna planerade skoterled klar att användas på allvar? Det är sex kommuner, tre i Norge och tre i Sverige, som ska dela på projektet.

– Inom ett par tre år ska skoterleden stå klar, avslutar Leif Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista