Designer Marcus Olsson framför tre av kostymerna som kommer synas på scenen till operan Faust, varav en av dem är en sockervaddsklänning. Foto: Linnea Hedelilja
Designer Marcus Olsson framför tre av kostymerna som kommer synas på scenen till operan Faust, varav en av dem är en sockervaddsklänning. Foto: Linnea Hedelilja/Sveriges Radio

Bokblad blir till klänningar på operan

Häng med in i kostymmakarnas värld!
9:34 min

Inte mindre än 150 kostymer ska sys upp innan ridån till operan Faust går upp på Norrlandsoperan i Umeå.

Såklart så har de hunnit få en hel del kostymer klarar redan, men än så länge klipps det och sys och provas och styrks och målas i ateljéerna. 

Det är en jätteproduktion som är i farten på Norrlandsoperan i Umeå inför uppsättningen av operan Faust. Med med dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på scenen, för att inte tala om de 150 kostymerna som ska skapas inför föreställningen. 

Och, när vi talar om kostymer, så är det ett samlingsnamn för en kläduppsättning som en person har på scen, så bara en kostym kan innehålla flera olika delar, så som skor, hatt, jacka och klänning.

Men, kostymmakarna har också tagit hela produktionen av kostymer ett steg längre den här gången.

 – En del av de här tygerna är upptryckt speciellt för den här produktionen, så det är lite ovanligt, säger Maria Öberg Hedberg, produktionsansvarig kostymmästare.

Det som jag har tänkt är att alla sönderrivna papperna förvandlas till en levande stad."

Och det är just boktrycket som sticker ut här bland de många racken av byxor, kjolar, västar och klänningar som hänger i provrummet. Det beror på att designern Marcus Olsson har en vision om att huvudkaraktären Faust blir ilsk och sliter sönder alla sina böcker. 

– Det som jag har tänkt är att alla sönderrivna papperna förvandlas till en levande stad, alltså pappersbitar som blir till liv. Och det är djävulen som trollar fram en värld till honom för att han ska ändra sitt liv och följa med djävulen, säger Marcus Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".