Hyrda solceller lockar fler till förnybar energi

1:49 min

Förra året startade Umeå energi uthyrningen av solceller för att göra det mer tillgängligt. Ökningen är solklar.

Bara under det första kvartalet 2017 har Umeå energi installerat sex gånger så många solceller som under hela förra året.

Att hyra solceller är det nya sättet för privatpersoner att använda sig av solenergi i världen. Men i Västerbotten ligger man lite efter, säger Samar Nath som är chef på förnybar elproduktion på Umeå energi.

Han berättar att de sett en stor förändring i hur många som vill ha solceller efter de startade uthyrningen förra året. Han tror att ökningen beror på att de gjort det enklare för den enskilda. 

– Det är dyrt, en stor kapitalinvestering, att köpa sig in på solceller och det kan kännas lite jobbigt. Andra tycker att tekniken är lite sådär, man är lite rädd för den, säger Samar Nath.

För att hyra solceller skriver man på åtta år i taget och Samar Nath kan tänka sig att vissa kanske kan tycka att det känns som en lång tid. Men han tycker att det är konstigt att man ska ifrågasätta den personliga vinsten och tiden det tar för att vinna på det.

– Det är många som smäller ut pengar på ett nytt kök eller nya fönster, och då behöver vi inte räkna hem det. Men när det kommer till solceller ska de hamna under luppen och granskas och det ska räknas ut efter hur lång tid man får tillbaka pengarna, säger Samar Nath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista