Torbjörn Arvidsson, präst och kandidat för Kristdemokraterna i kyrkovalet 2017 under en björk
Torbjörn Arvidsson, präst och kandidat för Kristdemokraterna i kyrkovalet 2017. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
Kyrkovalet 2017

Torbjörn Arvidsson (Kd): Rösta på person och inte parti

Kristdemokraterna kritiska till att politiska partier ställer upp
2:56 min

Torbjörn Arvidsson är präst som kandiderar för Kristdemokraterna i kyrkovalet 2017. Enligt honom handlar inte kyrkovalet om partier och politik, utan om kyrkan.

Enligt Torbjörn Arvidsson är Kristdemokraterna kritiska till att politiska partier ställer upp i kyrkovalet.

– Vi är ju en demokrati så det är inte förbjudet för Socialdemokraterna och Centerpartiet att ställa upp. Men tycker man att det är bättre att kyrkligt engagerade styr så kanske man hellre ska rösta på oss, säger han.

Kristdemokraterna vill se en kyrka som jobbar brett med kyrkans huvuduppgifter, där gudstjänst och det centrala kristna budskapet står i centrum. Lokalt i Umeå är den viktigaste konkreta frågan för Torbjörn Arvidsson att en kyrka byggs på Tomtebo eller Tavleliden.

Den viktigaste frågan nationellt, på kyrkomötet, är dock att kyrkan ska fastställa en ny kyrkohandbok, alltså en bok med alla gudstjänstordningar, anser Torbjörn Arvidsson.

– Det har alltid blivit bråk, ända sedan 1600-talet, varje gång man gjort om den. Det handlar inte om ja eller nej till den, utan mer om detaljer kring böner, text och musik, säger Torbjörn Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".