Vindelfjällen, Ammarnäs. Arkivfoto: Örjan Holmberg, Sveriges Radio.
Vindelfjällen, Ammarnäs. Arkivfoto. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Storumans kommun

Stugägare vägrar riva svartbygge i fjällen

P4:s Peter Öberg rapporterar
0:45 min

En kvinna som utan tillstånd uppfört några mindre byggnader i ett naturreservat i Storumans kommun har trots påstötningar inte flyttat byggnaderna. Nu vänder sig länsstyrelsen till kronofogden för handräckning.

För sex år sedan fick länsstyrelsen veta att en kvinna hade uppfört en olovlig byggnation, en liten stuga, på en fastighet vid en sjö i Vindelfjällens naturreservat i Storumans kommun. Länsstyrelsen beslutade att kvinnan skulle betala vite på 15 000 kronor oom hon inte tog bort stugan.

Vid kontroll flera månader senare hade stugan ersatts med en kåtaliknande byggnad och ett utedass. Kvinnan förelades då ett vite på 50 000 kronor om hon inte rev byggnaderna och återställde markområdet.

Kvinnan meddelade att hon gjort så, men vid en ny kontroll såg länsstyrelsens folk att byggnaderna fotfarande stod kvar och att marken inte var återställd. Nu ber länsstyrelsen Kronofogdemyndigheten att genomföra rivningsbeslutet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".