Sandra Dahlén, sexualupplysare, om orgasm på orgasmdagen.
Foto: Sandra Qvist/Sveriges Radio

Youtubeserie ska lära nyanlända unga om sex

Unga behöver få veta mer om sex i Sverige
3:57 min

Många unga som är nya i Sverige har aldrig fått någon sexualundervisning. Nu ska en ny serie på youtube ge dem kunskap.

Nästan allt om sex i Sverige heter en ny youtubeserie som landstingen i norr har satsat på. Serien om sex och sexuell hälsa vänder sig framförallt till nyanlända ungdomar. Innehållet bygger på intervjuer med nyanlända.

Jonas Jälmbrant, distriktssköterska vid Ungdomshälsan Umeå har arbetat med intervjuerna, och han säger att många unga hade stora kunskapsluckor:

– Det kunde gälla basala kunskaper om den sexuella kroppen, att kanske inte veta hur spermieproduktionen går till, att spermierna kommer ut vid utlösning. Att inte veta hur menstruationen fungerar – och det gör att man kanske inte har en tillräcklig kunskap om hur en graviditet uppstår.

– Men det kan också handla om njutningsanatomi, vilka zonen är sköna kring könsorganen, vad behöver hända i kroppen för att det vara härligt att ha sex.

– Och sen ser sexualjuridik ut olika i olika länder, att känna till åldersgränser är jättebra. Och det är bra att känna till vilka rättigheter en hbtq-person har i Sverige. Sedan har vi också könssjukdomar, hur de sprids.

I intervjuerna berättade också ungdomarna själva vad de ville veta mer om. Det kunde vara onani, könsstympning, preventivmedel och aborter.

Med utgångspunkt från intervjuerna har nu landstingen i norr låtit göra en serie filmer som sänds på Youtube. Det första avsnittet, som ligger ute nu, handlar om HIV och könssjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".