Nu får man köra på vissa tider.
Nu får man köra på vissa tider. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Gågatan i Lycksele

Handeln gillar het debatt

Lycksele handel: Debatten kan väcka förståelse
1:58 min

Från nu och fram till nyår görs ett försök med biltrafik på gågatan i Lycksele. Det är ett önskemål från handeln som vill bryta en nedåtgående trend.

En ny skyltning med trafikmärket gångfartsområde har satts upp. Det innebär vissa regler som att gående alltid har företräde och att bilar får framföras i max 7 km/tim. På kvällar och nätter är all biltrafik förbjuden.

Gångfartsområden blir vanligare i olika städer men då handlar det om att släppa fram gående på vanliga gator och inte tvärt om som i Lycksele.

Tillgängligheten till butikerna i centrum är inte dålig sedan tidigare, säger Joacim Ekbäck Eriksson som är ordförande för Lycksele handel. Han tror inte biltrafik på gågatan löser konkurrensproblemen från internethandel. Däremot kan det skapa en debatt där kunderna ser att de kan påverka den lokala handelns framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".