En läkare som håller i en narkosmask
Hälften av de kvinnliga svarande i undersökningen upplever att de blivit särbehandlade. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kvinnor blir särbehandlade på läkarutbildningen

1:29 min

En ny undersökning gjord av Sveriges läkarförbund student visar att kvinnor ofta blir särbehandlade på grund av deras kön under läkarutbildningen.

Hälften av de kvinnliga svarande i undersökningen upplever att de blivit särbehandlade, och det är en kraftig ökning i jämförelse med tidigare års undersökningar.

En som upplevt detta är Anna Jonsson som är 26 år och läser sista terminen på läkarprogrammet i Umeå.

– Jag får höra mycket kommentarer om mitt utseende, jag blir ofta tagen för att vara sköterska, ja patienter som inte tror att jag är läkare. Sen har jag fått höra från termin 1 att ska du bli något jourtungt så får du nog välja mellan det och familj. Det upplever jag att mina manliga kollegor aldrig får höra på samma sätt, säger hon.

Läkarförbundet student har kommit fram till att den negativa särbehandlingen av kvinnor på läkarlinjen har ökat. Det har exempelvis visat sig att män i större utsträckning fått utföra praktiska moment, och det leder till en sämre utbildning för kvinnorna.

Alexander Tejera är ordförande i Läkarförbundet Student. Det som han blir mest upprörd över är avsaknaden av långsiktiga arbeten mot det här från universitet och landstingen.

– Det finns enskilda genusföreläsningar på alla utbildningar, men det som är problemet är att man ser det här som ett spår vid sidan av den vanliga undervisningen, och man har inte gått igenom alla delar av utbildningen ur ett genusperspektiv, säger han.

Anna Jonsson håller med Alexander Tejera om att genusutbildning behövs på läkarprogrammet för att prata om vilken maktposition man besitter som läkare, och hur man ska förhålla sig till andra yrkesgrupper.

– Och då behöver man verktyg för att upptäcka det och då behöver man undervisning och kunna benämna genusvetenskapen vid namn. Om man anmäler en kränkning eller påtalar att man varit med om det så behövs det konsekvenser, det behövs en förändring i klimatet och just nu är det på en dålig nivå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista